torsdag 19 januari 2017

Den japanska "vevkatten" ger stekarpumpen en ny dimension


En trogen skara snapchat-följare känner till min fascination för vevkatten. Vevkatten är den ofta guldbelupna katt med en eldriven outtröttligt pendlande tass som ihärdigt åker upp och ner. Den syns ofta till i fönsterglasen på japanska butiker, t.ex. sushirestauranger.

Vevkatt ...
... jag framför samma vevkattDessa missar är vanligt förekommande i Stockholms stadsmiljö och när man väl satt på sig "vevkattsglasögon" drabbas man hårt av den höga vevkatt/promenadtaktminut-frekvensen.

Att den är så pass vanlig borde kanske ha gjort en misstänksam tidigare men jag har i min naivitet trott att vevkattens tasspendling ska föreställa en enkel vinkning – att kattens enda funktion är att lite trevligt hälsa på förbipasserande ... och att det inte var mycket mer med det. Men så är icke fallet. Då jag till slut gjorde lite research så föll det kunskap i mitt knä av en vikt som till och med fått den mest faktaresistenta att svaja till.

Vevkatten kallas på formell svenska för lyckokatt, och den direkta översättningen från det japanska namnet på katten – Maneki Neko – lyder "den kallande katten"

Översättning hintar om är det inte en hälsning som katten vill signalera med sin tasspump, och under grävarbetet framkom det att det är en kulturskillnad vi har att göra med här – en pendlade rörelse med tassen (eller handen) riktat framåt – "kom hit". Maneki Nekon vill alltså "veva in något" – den försöker vinka till sig någonting. Och den givna frågan är ju: vad är det katt****** är ute efter?


Med ovan nämna ledtrådar med oss börjar vi nu närma oss det verkligt intressanta:
Att dessa (lycko)katter är vanligast förekommande hos näringsidkare är självklart inte en slump. När jag trött kisade mig igenom olika Maneki Neko-källor så kom jag över några rader som djupare går in kattens vevande tass och dess betydelse. Kolla vad wikipedia-sidan säger:


Kattens tasspendlade är starkt kopplat till affärsverksamhet. Så när man ser någon gladlynt festprisse sätta näven i luften som ...


... min kompis Sinan gör här:


 ... och som jag gör här:
... ÄR DET ETT OMEDVETET PÅBUD – STARKT BUNDET TILL JAPANSK NÄRINGSIDKARTRADITION – OM ATT KAPITAL MÅSTE IN!!!

Det här sätter den entreprenör-etiketterade MUF-stekarens stureplansvev i ett helt nytt ljus. Fist pumpen, houserotationen eller vad man nu kallar den ... är inte bara en ytlig taktmarkör som råkar falla i samklang med tung house-musik - det är en omedveten och ständigt hyllning till de marknadsliberala storspelarna starkt förankrat i historien!

Här syns det tydligt: Avicii har vid tillfället många kunder
men ser inte till några sedlar - då sägs det att han låter högerarmen pumpa
 mekaniskt i hopp om att slantar ska rulla in´.
Man kan anta då Avicii och alla andra stekar-DJ:s hemmavid då de surfar in på sin bankapp hemmavid då – till skillnad från på scenen då det närvarande penga-kund-förhållandet är det omvända – istället låter vänsterarmen pumpa. I båda fallen troligen omedvetna om att det i deras plikttrogna pumpande går att skönja historiens ving(vev)slag.


Mannen i mitten signalerar med sin vev att han har brist på både kapital och kunder.
Man lider med de japanska småföretagarna som utan att kunna göra något blivit frånryckta veven av det svenska stekar-communityt. Men låt oss gåt ut i dur: för trooligt-bloggens skull väljer jag att avsluta inlägget med en Maneki Neko med vevande vänstertass i hopp om att locka till fler läsare: Väl mött!
Extramaterial: vevkatt med pålagt beat
https://www.instagram.com/p/BH4OzLWhWBN2n-kxGusrgqpWlIv0AG9Ehliw1Q0/?taken-by=erhaggstrom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar